Смекни!
smekni.com

Таїнство Хрещення і його сутність (стр. 3 из 22)

Занурення у воду повинно здійснюватися не більше і не менше трьох разів: «Якщо хто, єпископ або пресвітер, - говорить 49-те Апостольське Правило, - здійснить одне хрещення не з потрійним зануренням, але одне, що надається в смерть Господню, нехай буде вилучений» [7, 20].

Інколи Древня Церква допускала здійснювати хрещення через обливання або окроплення. Але здебільшого це робилося при особливих обставинах і практикувалося, як виключення.

3) При зануренні похресника у воду здійснювач хрещення повинен виголошувати затверджену формулу хрещення: «Охрещується раб Божий (ім`я) в ім`я Отця, і Сина, і Святого Духа», як заповідав нам Ісус Христос (Мф. 28, 19). Тобто хрестити в ім`я Св. Трійці. І хоча в деяких місцях Св. Писання згадується про хрещення в Христа або в ім`я Христа (Рим. 6, 4; Діян. 2, 38; 8, 16), але це означає хрещення за заповіддю Христовою, тобто хрещення в ім`я всієї Св. Трійці. Св. Іван Дамаскін у своєму «Точному викладі православної віри» говорить про це так: «Божественний апостол хоч і говорить, що ми в Христа і в Його смерть хрестилися, однак не має на увазі, що призивання при хрещенні має бути із цих слів, а хоче показати, що хрещення є образом смерті Христової, бо у хрещенні потрійне занурення означає триденне перебування Господа у гробі. Хреститися у Христа означає хреститися, віруючи у Нього; але вірувати у Христа не можливо, не навчившись сповідати Отця, і Сина, і Св. Духа, бо Христос є Син Бога Живого, помазаний від Отця Духом Святим» [18, 208-209]. І тому вся Христова Церква здійснює таїнство хрещення в ім`я Пресвятої Трійці.

В той самий час, коли похресник занурюється у воду з проголошенням формули Хрещення, - благодать Божа невидимо діє на всю сутність похресника. Дари цієї благодаті, які складають невидиму сторону в таїнстві Хрещення, є наступними:

1. Хрещення духовно відроджує людину, як засвідчив Сам Ісус Христос у розмові з Никодимом: «Істинно, істинно кажу тобі: якщо хто не народиться звище, не може бачити Царства Божого. Никодим говорить Йому: як може людина народитися, будучи старою? Хіба вона може вдруге ввійти в утробу матері своєї і народитися? Ісус відповів: істинно, істинно кажу тобі: якщо хто не народиться водою і Духом, не може увійти в Царство Боже. Народжене від плоті є плоть, а народжене від Духа є дух», (Ів. З, 3-6).

2. Хрещення очищує людину від будь-якого гріха, виправдовує її та освячує. Це видно з тієї ж самої розмови Спасителя з Никодимом. Христос пояснює, що до хрещення людина є народженою від плоті, тобто має від своїх прародичів спадкову гріховну нечистоту, яка не допускає її увійти до Царства Божого. Але вже в хрещенні людина народжується від Духа і стає духовною, а значить і чистою від спадкового гріха і нечистоти плоті, що і дозволяє їй увійти до Царства Божого.

Апостольські писання також говорять про хрещення, як засіб для очищення від гріхів: «Покайтеся, - звертається до людей ап. Петро, - і нехай охреститься кожен із вас в Ім`я Ісуса Христа на відпущення гріхів» (Діян. 2, 38). А ап. Павло ще ясніше говорить про це: «Невже ви не знаєте, що неправедники Царства Божого не вспадкують?.. І такими були деякі з вас; але обмилися, але освятилися, але виправдалися іменем Господа нашого Ісуса Христа і Духом Бога нашого» (1 Кор. 6, 9-11). Таким чином, хрещення знищує всі гріхи: у дітей первородний, а у дорослих, крім первородного, ще й власні свідомі гріхи [87, 49].

3. Хрещення робить людей дітьми Божими і членами Церкви Христової. «Бо всі ви, - говорить ап. Павло, - сини Божі через віру в Христа Ісуса; усі ви, що в Христа хрестилися, у Христа зодяглися... бо ви всі одно в Христі Ісусі» (Гал. З, 26-28). Тільки через хрещення люди стають членом Тіла Христового - Його Церкви і отримують право участі в усіх її таїнствах.

4. Хрещення спасає людей від вічного покарання за гріхи і робить їх спадкоємцями вічного життя. Про це чітко сказав Ісус Христос: «Хто увірує і охреститься, буде спасений, а хто не увірує, буде осуджений» (Мф. 16, 16). Про що свідчать і апостоли: «Він спас не за діла праведности, які б ми вчинили, а з Своєї милости через купіль відродження і оновлення Святим Духом, Якого щедро вилив на нас через Ісуса Христа Спасителя нашого, щоб, виправдавшись Його благодаттю, ми за упованням стали спадкоємцями вічного життя» (Тит. З, 5-7).

Всі ці дії благодаті в таїнстві хрещення, як видимі і невидимі, нероздільні між собою. Благодать Божа, відроджуючи людину, тим самим очищує її від будь-якого гріха. Очищуючи від гріхів - спасає від вічного покарання за гріхи. А оправдовуючи людину перед Богом і освятивши її, благодать робить її дитиною Божою, членом Тіла Христового та спадкоємцем вічного життя [78, 254].

Древня Церква вчення про невидиму благодать Божу в таїнстві хрещення перейняла від св. Отців і вчителів. Ап. Варнава говорить: «Це означає, що ми сходимо у воду, по волі гріхів і нечистот, а піднімаємося з неї з придбанням - зі страхом в серці, і з надією на Ісуса у дусі» [10, 42]. «Ви повинні, - звертається св. Іустин Мученик до юдеїв, - постаратися дізнатися, яким шляхом можете отримати відпущення гріхів ваших і надію на насліддя обіцяних благ. Немає іншого шляху, окрім того, щоб ви, піднявши нашого Христа і обмившись тим хрещенням у відпущення гріхів, яке заповідав Ісус, жили потім без гріха» [29, 201-202]. «Велике діло - Хрещення, - свідчить св. Кирило Єрусалимський, - воно є полонених викуплення, гріхів відпущення, смерть для гріха, відродження душі, одежа світла, свята, непорушна печать, колісниця на небо, втішення райське, царства ходатайство, дар усиновлення» [35, 10-11]. Подібні вислови знаходяться і в багатьох інших древніх письменників, які торкалися теми хрещення у своїх писаннях.

Розуміючи хрещення, як духовне народження людини, Церква порівнює його з народженням тілесним і визнає, що воно може здійснюватися над однією людиною лише один раз. Таку віру засвідчили святі отці II Вселенського Собору: «Вірую в одне хрещення на відпущення гріхів» (Символ віри).

Аналізуючи благодатні дії таїнства Хрещення, можна зробити висновок, що воно необхідне усім людям без виключення. Бо Господь сказав: «Якщо хто не народиться водою і Духом, не може увійти в Царство Боже» (Ів. З, 5). Отже, хрещення стало для людини тим засобом, без якого не можна сподіватися на майбутнє вічне блаженне життя з Богом у Його Царстві: «Хто увірує і охреститься, буде спасений, а хто не увірує, буде осуджений» (Мф. 16, 16). Таку ж віру засвідчили і св. отці і вчителі. «Чому ми християни? - Питає св. Василій Великий. - Кожен скаже: за вірою. А яким чином спасаємося? Таким, що відроджуємося саме благодаттю, яка подається в хрещенні. Бо через що ще можна спастися?» [14, 269]

Якщо ж хрещення є немов би дверима в Царство Боже, то воно має подаватися не тільки дорослим, але і дітям. Христос сказав: «Облиште дітей і не забороняйте їм приходити до Мене, бо таких є Царство Небесне» (Мф. 19, 14). Вже з самих перших хрещень, які здійснювали св. апостоли, видно, що хрестили не тільки дорослих, але і дітей. Такі висновки можна робити з деяких місць апостольських писань, де вказується, що апостоли охрещували цілі сім`ї і доми. Так ап. Павло охрестив увесь дім Лідії (Діян. 16, 14-15), дім тюремного сторожа у Филипах (Діян. 16, 33), і дім Степанів у Коринфі (1 Кор., 1, 16).

Виходячи з таких явних прикладів, св. отці і вчителі Церкви вважали хрещення дітей за апостольське передання. «Христос прийшов спасти через Себе всіх, - свідчить муж апостольський Іриней, - всіх, розумію тих, котрі відроджуються через Нього для Бога: немовлят, і дітей, і отроків, і юнаків, і старців» [26, 43]. А отці Карфагенського Собору (318р.) у 124 правилі прямо засудили всіх, хто сумнівається в необхідності хрещення дітей: «Хто заперечує необхідність хрещення малих дітей і новонароджених від материнської утроби дітей... тому нехай буде анафема» [7, 232].

Хрещення є богослужбовим і релігійним актом, тому і звершувати це таїнство мають право лише ті особи, які покликані і посвячені Богом на ієрархічне служіння. За сучасним вченням Церкви для здійснення таїнства хрещення необхідний законно рукопокладений священик, або єпископ[86, 185]. Але ці ступені ірархії не відразу отримали таке право.

Влада здійснювати хрещення була надана Ісусом Христом Його апостолам: «Йдіть, навчайте всі народи, хрестячи їх в ім`я Отця, і Сина, і Св. Духа» (Мф. 28, 19). Історія апостольських діянь показує нам, що владою хрестити користувалися лише самі апостоли. Така виключність права хрещення пояснюється обставинами апостольського часу, коли не було необхідності у великій кількості здійснювачів хрещення. Але після того, як апостоли Христові залишили земну Церкву, ця влада перейшла до єпископів. Св. Ігнатій Богоносець, муж апостольський, стверджує: «Не дозволено без єпископа хрестити» [23, 305].

Але з плином часу, коли Церква примножувалася, здійснення хрещення не могло бути виключно апостольським правом. Це підтверджується багатьма Правилами Апостольськими, в яких згадується про здійснювачів хрещення, називаючи їх як єпископами, так і пресвітерами. Зокрема 47 апостольське правило говорить: «Єпископ або пресвітер, якщо охрестить того, хто має дійсне хрещення, нехай буде вигнаний»[7, 20], або: «Якщо хто, єпископ або пресвітер, здіснить хрещення не в три занурення... нехай буде вигнаний» (50 правило)[7, 20]. Але пресвітери не мали ще права хрестити без дозволу єпископа, про що свідчить Тертуліан: «Подавати хрещення має право первосвященик, котрий є єпископом; потім - пресвітер з дияконом може здійснювати хрещення, але не без дозволу єпископа, ради честі Церкви» [45, 23].

З часом торжества Церкви Христової, тобто з IV століття, коли Церква утвердилася і почалося будівництво великої кількості храмів і баптистеріїв при них, пресвітери поступово отримали повне право здійснювати хрещення, тобто без дозволу єпископа. Про це свідчать постанови соборів у проміжку між IV і VIII століттями і згадки багатьох церковних письменників, у яких, коли згадується про пресвітерів, як звершувачів хрещення, вже не додається, що вони це звершують за дозволом єпископа. Св. Нікофор, патріарх Константинопольський (+836) в одному зі своїх правил прямо, без відношення до єпископа, говорить про священика, як про звичайного здійснювача таїнства хрещення [56, 543]. Таким чином до IX століття за пресвітерами було затверджене повне право здійснювати хрещення.