Смекни!
smekni.com

Виникнення і ранній період християнства (стр. 2 из 3)

У дні перед єврейським Великоднем Ісус, супроводжуваний учнями, ввійшов у Єрусалим. Сидячи на ослиці (символ лагідності і миролюбства), він їхав по вулицях древнього міста, приветствуемый людьми. У пам'ять про цю подію в церкві святкується день «Вхід Господень у Єрусалим», чи Вербна неділя. Гілочки верби в руках віруючих нагадують квіти і пальмові галузі, якими народ вітав Ісуса. Протягом останньої (Жагучий) тижня земного життя Ісуса Христа щодня відбувалися дуже важливі події, що донині пригадуються і шануються віруючими. У п'ятницю, наприклад, під час великодньої вечері з учнями (Таємна Вечеря), Ісус пророкує зрадництво одного з них (Іуди), а також свої земні страждання і смерть. Христос подає своїм учням хліб і вино, уособлюючи ними своє тіло і кров. Звідси в більшості християнських церков веде свій початок таїнство евхаристии (із гр. подяка) чи причащання (від слова частина). Віруючі, укушати хліб і вино, стають частиною «тіла Христова».

Ісус проводить ніч з учнями в Гефсиманском саду, куди приходять збройні стражники, і за вказівкою Іуди, що поцілував Ісуса, вистачають його і ведуть на суд вищого іудейського священства. Учні Христа виявляють слабість і розбігаються. Суд присуджує Ісуса до смерті за проголошення себе Месією. Але вирок повинний бути затверджений намісником римського імператора — прокуратором (керуючим) Іудеї Понтієм Пілатом. Пілат, сумніваючись у винності Христа, звертається до народу з проханням помилуватися підсудного на честь свята, але юрба кричить «Розіпни його!» і вимагає (по наущению первосвящеників) відпустити не Ісуса, а убивцю Варавву. Так, сам народ, точніше юрба, остаточно присуджує Христа до смерті.

Ісуса розпинають на хресті на горі Голгофі, в оточенні двох розбійників. Над ним знущаються: «Якщо ти Бог, зійди з хреста!» Але він страждає і вмирає як людина. Смерть Ісуса супроводжується затьмаренням Сонця і землетрусом.

У цьому найважливішому епізоді життєпису Христа укладений найглибший зміст: своїм стражданням на хресті він искупляет «первородний гріх» (див. главу VI). Страждання Христа відкривають шлях людству до порятунку, що був закритий Богом з часів гріхопадіння Адама. «Смертию смерть потоптавши і сущим у труні живіт (життя) даровав» — печеться в православному великодньому каноні.

Після поховання Ісуса (по давньоєврейському звичаї ховалися небіжчиків у печері, приваливши камінь до входу) жінки, що прийшли помазати його тіло пахощ, знайшли, що Труна Господень порожня. Ангел повідомив, що Христос воскрес. Так давньоєврейське свято Великодня наповнився для християн новим змістом — він став удень Воскресіння Христова.

Після Воскресіння Ісус є Марії й учням. Його не відразу довідаються, а один з учнів — Хома вимагає обмацати рані від цвяхів на тілі Христа, щоб переконатися в тім, що їхній не обманюють. Відправивши своїх учнів проповідувати навчання по усьому світі, Христос підноситься на небеса. Попередньо він пророкує своє «друге пришестя» з метою «судити живих і мертвих». На п'ятидесятий день після Великодня на учнів Христа — апостолів під час молитви сходить Дух Святої у виді вогню. У такий спосіб завершилося явище світу Трійці. Бог-Батько, створюючи світ, поклав підставу Церкви, Бог-Син, з'явившись на Землю, створив Церкву, а Бог-Дух Святий ввійшов у неї і діє в ній. У пам'ять про цьому православна церква відзначає свято святий Трійці.

Так розповідається про життя Ісуса Христа в його життєписах — Євангеліях (із гр. блага звістка) і в Новозавітній книзі Діянь апостолів. Це основа, прийнята всіма християнами. Вам необхідно, звичайно, познайомитися з цими сюжетами більш докладно по тексту Євангелій. Читайте і сопереживайте цій вічній і мудрій книгам!


Джерела по історії раннього християнства. Дискусія про історичність Ісуса Христа

Джерелом, з якого християни одержують духовну інформацію про Бога, земне життя Ісуса Христа, його учнів і основах християнського навчання, є Біблія (букв, із гр. книги). До складу Біблії входить безліч книг Старого Завіту (до пришестя Ісуса Христа) і Нового Завіту (життя і навчання Христа і його учнів — апостолів). Біблія — строго канонічна (канон із гр. норма, правило) книга. Її християни називають Священним писанням, тому що вірять у те, що вона, хоча написана конкретними авторами, але по вселянню самого Бога (шляхом божественного одкровення). Тексти, близькі по змісту, що не ввійшли в Біблію, вважаються апокрифічними (із гр. таємний, секретний).

Старий Завіт визнається священним як християнством, так і іудаїзмом. У християн він містить 50 книг, написаних в оригіналі давньоєврейською мовою. Пізніше вони були переведені на грецьку мову, потім із грецького на латинський, давньослов'янський і сучасні національні мови. Християні включають до складу Старого Завіту і вважають священними набагато більше книг, чим іудеї (наприклад, деякі книги пророків). Між католиками, православними і протестантами також існують розбіжності з приводу Старого Завіту. Біблії, видані в рамках цих християнських плинів, трохи розрізняються по складу і тексту. У Біблію католиків і православних включено 11 неканонічних, а на думку католицької церкви — канонічних «другого порядку» старозавітних книг (Товита, Юдифи, Маккавейские й ін.). Протестанти відносять їх до апокрифічного. Справа в тім, що давньоєврейського оригіналу цих книг не збереглося.

Новий Завіт — це в першу чергу чотири Євангелія, написаних учнями Ісуса Христа. Перші три — від Матфея, Марка і Луки — дуже схожі по змісту, четверте — від Іоанна — відрізняється і по сюжетній лінії, і по стилі: очевидно, воно було написано пізніше (по спогадах, а не по безпосередніх враженнях, як вважають дослідники). Відома безліч неканонічних (апокрифічних) Євангелій, що не ввійшли в Біблію. У ході розкопок і пошуків вчених у Єгипті і на берегах Мертвого моря знайдені цілі бібліотеки таких апокрифів. Деякі з них не суперечать канонічним текстам і не забороняються християнськими церквями. Крім чотирьох Євангелій Новий Завіт містить ще 23 книги. Це опис діянь апостолів і їх вероучительные послання, а також сама загадкова і страшна книга — «Одкровення Іоанна чи Богослова Апокаліпсис» (апокаліпсис із гр. одкровення). Автор цієї книги ототожнюється з автором четвертого Євангелія (але не усіма вченими і богословами!). У книзі розповідається про прийдешню історію людства, повної катастроф, воєн, епідемій, після якої відбудеться вирішальна битва (Армагеддон) Месії із сатаною. Перемога Месії буде означати кінець земної людської історії, відродження мертвих. Відбудеться Страшний суд, у результаті якого грішники потраплять у пекло, а праведники — у рай, зображуваний у виді Єрусалима — прекрасного міста на небесах. Трактування Апокаліпсиса християнами дуже відрізняється в залежності від направ^ ления християнства і богословської школи: від символічного розуміння описаних у цій книзі подій до буквального.

Усі книги Священного писання — безумовний авторитет для християн. При всіх розбіжностях їхніх поглядів Євангелії — стрижнева основа християнського Священного писання. Однак деякі вчені, у першу чергу атеїстичного і матеріалістичного напрямків, сумнівалися і сумніваються в істинності Священного писання. Вони посилаються на багато аргументів, у тому числі внутрішні протиріччя в текстах священних книг. Ці учені вказують на той факт, що майже не залишилося «зовнішніх джерел», що свідчать про життя Ісуса Христа (тобто таких, котрі виходили б не від самих християн і в такий спосіб безперечно доводили би історичність Христа). З погляду віруючого християнина пошук доказів буття Ісуса — абсолютно безглузде заняття (перечитайте притчу про Хом-невіруючий у Євангелії від Іоанна, гл. 20). Усяка віра тим і відрізняється від раціонального (щопроисходили за допомогою розуму) пізнання світу, що не вимагає доказів. Але проте, ця суперечка йде і, імовірно, не має кінцевого дозволу.

Утім, у декількох древніх текстах I в. н.е. (нехристиянських) згадується Месія, Христос, християни. Серед них — книга іудейського історика Йосипа Флавія «Іудейські стародавності», іудейський Талмуд (див. гл. VI), «Історія» Тацита, життєпис імператора Нерона, письменника Светония і деякі інші тексти. Існує точка зору, що згадування про Христю можуть бути пізнішими вставками, зробленими християнами у своїх інтересах. З пам'ятників, зв'язаних із земним життям Ісуса Христа, збереглися Святі місця в Палестині (об'єкт паломництва християн усього світу), що включають Труну Господень, Хрест, на якому був розп'ятий Христос, і багато чого іншого. Збереглася плащаниця (у нее був обгорнений Ісус після зняття з хреста). На плащаниці нібито віддрукувався лик Христа (нерукотворний образ). У пам'ять про це в кожнім православному храмі є «своя» плащаниця з зображенням лику Рятівника, що урочисто виносять у п'ятницю перед святом Великодня. Однак переконливих доказів дійсності цих матеріальних пам'ятників немає.

Російський богослов Г.В.Флоровский, відповідаючи супротивникам визнання історичності Христа, пише про те, що Христос прийшов у світ невпізнаним, тобто його сучасники (за винятком деяких) не зрозуміли, з ким мали справу, а тому і не відбили факт явища Ісуса в історичній хроніці. Усвідомлення масштабу і величі цієї події відбулося набагато пізніше. Не можна не погодитися з розумністю такої точки зору. Серед учених, що тяжіють до атеїстичної школи, існують наступні точки зору на історичність Христа.

1. Образ Христа — мифологичен. Він є продуктом додавання декількох древніх міфів (про Осирисе, Митрі, Заратустре й ін.).

2. Христос — літературний персонаж, що, як це часто буває з відомими літературними героями, початків жити своїм самостійним життям.

3. Христос — історична особистість, реальна людина, один з багатьох пророків Древньої Іудеї. Його образ доповнений численними фантазіями і нашаруваннями, що мають мало загального з реальністю.